tisdag 19 mars 2013

Fågelskrämman

"Fågelskrämman" var namnet på en fiktiv roman av Michael Conelly som jag läste ut för drygt en dag sedan och den fick mig att fundera på internet, hur sårbart och hur osäkert det egentligen är. För att förklara varför det fick mig att tänka på det sättet så måste jag nog berätta lite om boken i sig.

Boken är skriven ur både kriminalreporterns Jack McEvoy och mördarens perspektiv, vilket gör det den här boken till en väldigt intressant en att läsa. Nu tänkte jag sammanfatta handlingen lite också så ni vet vad den handlar om.

Är detaljer som avslöjas så *SPOILER ALERT*. Om ni inte vill läsa det här, om ni själva vill läsa boken så är det bara att hoppa till nästa stycke som visar *SPOILER ALERT SLUT*.

Boken handlar om kriminalreportern Jack McEvoy som i början av boken får sparken efter att ha arbetat på Times i massvis med år. Efter att ha kommit upp med idéen om att skriva en storslagen story så att han ska bli ihågkommen för att ha lämnat tidningsbyrån med en lika storslagen sorti går han därför med på att lära upp sin efterträdare Angela Cook.
    Det är när han får ett samtal från en person som säger att en minderårig man, som sitter häktad för sexmordet på en striptös, som han vet vad hans story ska handla om. Men det som han själv tänkt sig vara ett ganska okomplicerat fall visar sig ta en annan vändning då han upptäcker att den minderåriga mannen som är åtald är oskyldig.
    Han börjar då nysta i fallet och kommer fram till att det är fler offer inblandade men vet inte om att mördaren håller ett öga på honom och hans efterträdare då de gräver allt djupare. Det är först när han nästan möter sin död och hans efterträdare blir mördad som han inser att mördaren vet om precis allt de gör och att denne håller koll på dem.
     Med hjälp av FBI-agenten Rachael Walling så fortsätter han ändå och de finner att mördaren jobbar på ett företag som håller på med data. Men fann de mördaren i tid?

*SPOILER ALERT SLUT*
(Jag är väl medveten om att min sista mening i sammanfattning kan vara väldigt irriterande. Att ni tänker; "Vem fan var mördaren? Berätta då.". Men jag tänker ge er en chans att läsa boken själva om ni vill.)

I alla fall så får man som läsare reda på tidigit i boken att mördaren är ett slags datageni och får reda på allting om sin offer genom internet och uppgifter från systemet. Det är det som jag började fundera över efter att jag läst den här boken. Att det finns människor som trots olika slags skydd har förmågan att hacka sig in och få reda på allting om en person utan att man själv är medveten om det. Att man egentligen är helt oskyddad på internet.

Om man då tänker vidare enligt den tankekedjan så ser man ju trots fördelarna med internet att det finns dessa stora risker. Detta samtidigt som vi blir allt mer beroende av internet. Frågan är; finns det tillräckligt stora försktighetsåtgärder som man kan ta eller finns det egentligen ingenting man kan göra om någon utan ens vetskap lyckas komma åt all information om ens egen person på nätet?

Som ni själva har läst nu (om ni kom så här långt vill säga) så var det här samtidigt som det var en reflektion över dagens internet ett boktips till alla som gillar thrillers. Så mitt råd är: Läs den här boken!

Det var allt!          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar